vrijdag 4 december 2015

kilo's suiker en kleurstoffen

Hoe komen we de feestdagen door zonder al te veel kleerscheuren? Het is soms wel eens de gedachte die je kan bevliegen zo rond november als de dagen korter worden en Sint Maarten met zijn kilo's suiker en kleurstoffen de intrede doet.

Ondertussen zijn we het feest van sint maarten voorbij en staat sinterklaas en zijn beste zwarte Pieten voor de deur. Terwijl wij het thuis wel vieren zonder het teveel op te blazen worden ze op school met het sinterklaasjournaal zo'n beetje omgevormd naar stuiterballen. (laat ik wel even melden dat onze schatjes een hele lieve juf hebben!!)

Bij de inburgering in ons Nederlandje vonden onze schatjes het een prachtig feest en dat zwarte piet zwart is is bij hen niet zo'n punt. Eigenlijk vinden ze het juist voor hen een leuke bijkomstigheid tussen al de Nederlande witte bleek gezichten. Ondertussen  hebben ze er geen idee van waarom de gemiddelde Nederlander als een racist wordt beschouwd omdat zwarte piet welkom is.

Laatst nog een hele discussie met iemand op internet gehad..... Ik vroeg me af waarom er zoveel mensen zijn die zwarte piet volledig afkeuren omdat ze het racistisch vinden. En terwijl veel mensen wel met hun kinderen afgehakte heksen vingers met jam als bloed in de keuken staan te bakken. halloween is iets waar wij ons verre van willen houden laat dat duidelijk zijn! Maar het lijkt erop dat het bloeddorstige halloween steeds meer zijn intrede doet in Nederland. Dat zijn dan weer dingen die mij meters hoge vraagtekens geven. Natuurlijk zijn de achtergronden van beide feesten totaal verschillend. Maar om dan een feest van dood en verderf zijn intrede te laten doen?

Ik zou zeggen laten we dan massaal met zijn allen het feest van het licht gaan vieren! De verwachting van onze Redder! De adventstijd is toch een geweldig feest die elk feest die de mensen nu massaal vieren te boven gaat!!?

Terwijl op face book, het halve internet en de kranten vol staat met discussies over zwarte piet en blauwe piet lijkt het er nu op dat er vol overgave gebruik wordt gemaakt van het sinterklaas journaal om kinderen vervolgens evengoed nog helemaal ''gek'' te maken. Dan moet er weer een knuffel in de schoen dan moet er weer een steen gezocht worden en dan moet perse weer de schoen gezet worden want op het sinterklaas journaal wordt dat verteld...

Wat de jongste lieverdjes ondertussen niet weten is dat papa en mama de knuffels voor meisjes piet maar weer in hebben gepakt zodat ze zaterdag op sinterklaas avond weet retour afzender kunnen komen. En toch ook maar laten doorschemeren dat ze niet alles moeten geloven van het sinterklaas journaal... Je begint je toch steeds meer af te vragen wat is sinterklaas wijsheid?

Ondertussen hebben we ons ontbijtje bijna op en maakt Onze oudste schat vandaag de rol open van de adventskalender. Eigenlijk hebben wij dat niet eerder gedaan en ik realiseer mij elke dag steeds meer wat een geweldig instrument het is om met een adventskalender bezig te zijn! Er zijn meer gesprekken over kerst, advents en vooral over onze zaligmaker: JEZUS! Het is fijn om met de kinderen op deze manier bewuster naar het kerstfeest toe te leven.

Terwijl er snel tanden wordt gepoetst gaan de oudste twee al de deur uit. Onze oudste schat wilde extra vroeg zijn want ze moest haar surprise nog in de klas neerleggen en om tien voor half negen gaat de deur van school op slot en moet iedereen op het plein sinterklaas liedjes zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten