zaterdag 30 januari 2016

Opruimwoede.........

Opruimwoede!? wie kent dat niet? Of je zucht omdat je alweer op kan ruimen. Of nog erger: je weer opnieuw kan beginnen.. Of je wordt zo opgenomen door het opruimen dat je niet te stoppen bent! In mijn geval kan ik gerust tot elf uur s'avonds doorgaan met opruimen... 

Maar goed opruimen kent iedereen wel, de een zal er meer plezier in beleven dan de ander. Maar als ik naar mij zelf kijk kan ik echt vooral van het eindresultaat genieten! :-P Dan krijg ik echt rust in mijn lijf en kan in met voldoening genieten van een lekkere bak koffie. het gevaar dat er in schuilt is dat je nooit echt een volledige rust vind om pauze te nemen als het weer eens niet opgeruimd is.

Soms kom je er gewoon niet aan toe en neemt de tijd je zo in beslag. Je fiets heen en weer naar school en vraagt je af waar blijft de tijd! Pleisters plakken, tranen drogen, conflicten (helpen) oplossen, eten koken, zuigen en dan nog niet te vergeten de kilo's was die er door heen gaat. Soms begint de organisatie aardig op een goed lopende fabriek te lijken. En wie staat er aan het stuur?  :-P

Het grappige is dat ik altijd al heb gedacht dat ik uiteindelijk full time moeder of te wel manager van het gezin zou worden. Echt ik wist ook niet dat we uiteindelijk vijf kinderen zouden krijgen en het ook wel nodig is om thuisblijf moeder te zijn. En ik werkte met veel plezier. Niet dat ik geen idealen of carrière plannen had! Het past gewoon helemaal bij mij en het paste ook bij mijn ideale carrière. Voor sommige zal het misschien heel zwaar of juist ongelovig klinken en ik weet ook dat er mensen zijn die het zich niet voor kunnen voorstellen om ''geen werk te  hebben'' ! Ook zijn er zat mensen die gewoon een voorkeur hebben voor hun baan waar ze met veel liefde en passie voor gaan.

Toch zijn er ook zat mensen die niet zo'n hoge pet op hebben van thuisblijfmoeders. Het trekt ze niet om zo'n 100 uur per week te werken, geen recht te hebben op vakantiedagen, dag en nacht beschikbaar te zijn en.. nee wacht ik stop met het opsommen. Dit klinkt namelijk nu niet echt als de meest aantrekkelijke baan. Toch is het wel een baan die veel zullen herkennen! Maar niet alleen herkennen ze het maar vervullen ook die baan! Een baan waarvoor ze zeker €240.00 per jaar voor betaald zouden moeten worden. Uit een Brits onderzoek blijkt dat er dan ook werkelijk rond de 240.00 euro per jaar zou moeten worden bij geschreven. En ga je zelf ook eens na als je voor al die uren iemand zou moeten inhuren? Een kok, een huiswerkbegeleider, een opvoedkundige, een pedagogische hulpverlener, een glazenwasser, opvang. Precies! 

En daarnaast ik voed mijn eigen kinderen op. Ik sta direct in contact met ze en ben er altijd als ze thuis komen. Ik weet dat ik nu best een gewaagde uitspraak doe. Natuurlijk zijn er moeders die graag dezelfde manager baan zouden willen hebben maar gewoon weg het niet kunnen veroorloven om hun betaalde baan op te zeggen. En met alle respect er zijn zat meer dan zat papa's of mama's die misschien wel moeten werken in loondienst. En er zijn ook zat papa's en mama's die moeten werken in loondienst en daarnaast ook nog hun werk thuis moeten doen. 

Maar vallen er ook niet veel vaders of moeders in het ''grijze'' gebied? Ik moet werken. Ik moet druk zijn. Ik moet iets om me heen hebben. Ik moet bepaalde kleding dragen. Ik moet elke week naar de schoonheidsspecialist of een ander verwennerij. Ik moet op vakantie en ik moet.. vul zelf maar in. En dan vragen velen zich bij ons af: Maar hoe doen jullie dat dan met 5 kinderen? Okey ik geef toe we gaan niet naar de Mac Donalds. We zoeken ons suf om betaalbaar op vakantie te kunnen gaan. We gaan niet op wintersport. We hebben niet allemaal een sport team. We gaan niet naar de Efteling. We delen samen één tablet en we hebben  niet allemaal een eigen slaapkamer.

Maar.....We eten thuis de allerlekkerste patat. We vinden wel ergens een manier om op vakantie te gaan. We voetballen met zijn allen in het bos. We vinden goedkope kaartjes voor Slagharen. We hebben samen de grootste lol. We zijn heel vaak samen. We doen heel veel samen. We hebben elke dinsdag familie dag. We houden veel van elkaar. We hebben 101 bordspelletjes in de kast. We kletsen voordat we gaan slapen. We zijn nooit alleen. We communiceren niet alleen via de moderne media maar praten echt met elkaar. We gaan met mooi weer lekker picknicken. We hebben een heerlijk huis waarin we wonen. We zijn heel gelukkig en zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan! Met andere woorden er zijn zoveel geweldige wegen die je met elkaar kan bewandelen ook als je moet leven van één inkomen. 

Nee die 240.00 euro die interesseert mij eigenlijk helemaal niet. Ik doe mijn werk met heel veel liefde. Ik heb een wereldbaan! Ik ben eigen baas, en naast het gevoel dat je wel eens geleefd wordt omdat je het zo druk hebt kan ik mijn eigen tijd indelen! Ik heb een wereldbaan!

En dan het opruimen waar het eigenlijk mee begon. Ach ik doe het de hele dag en elke dag lijkt het alsof ik opnieuw kan beginnen, maar wel met veel liefde. Natuurlijk ik mopper ook wel eens. Want waarom ruimt niet iedereen zijn eigen rommel op? Ach eigenlijk ligt het heel logisch, kinderen zien veel dingen gewoon weg niet altijd of ze vergeten het. En natuurlijk laat ik ze met regelmaat hun eigen rommel opruimen en echt fantastisch vinden ze dat niet. Maar als mijn schatjes later groot zijn dan komt er eer op je werk. Ik zal nu niet op het matje worden geroepen door ‘’mijn baas’’ om te horen te krijgen dat ik carrière kan maken omdat ik zo lief en netjes mijn werk doe. Nee dat deurtje zal ik voorlopig of nooit binnen gaan. Maar ik open deuren in harten waar ik het liefst binnen kom! Deuren die niet tijdelijk maar voor altijd open zullen staan. Mijn schatten!

En dan wordt opruimwoede opruimvreugde! :-)
Goed opruimen vraag creativiteit :-)  Die vervelende rollen cadeaupapier die altijd
maar uit elkaar rollen en zoveel ruimte in beslag nemen... Gewoon even een plakbandje
erop zodat ze niet meer uit elkaar rollen en hup achter in de kast! En voor de perfectionisten
onder ons: Dat plakbandje zie je echt niet meer terug op je cadeautje :-D
En voor degenen die echt de ruimte er niet voor hebben? Ik heb ze ook een tijd doormidden
geknipt! Dan nog is je cadeau papier vaak nog groot genoeg. 
Tenzij je echt grote cadeau's hebt...

Links alle inpakprulletjes en lintjes in een doosje, daarboven alle inpak tasjes
voor de snelle inpakmomenten en daarachter de rollen :-)

4 opmerkingen: