woensdag 6 april 2016

BIJBEL in 99 verhalen


Inleiding
Via uitgeverij ARK media  schrijf ik een recensie over de BIJBEL in 99 verhalen. Ik werd bijzonder verrast toen ik de bijbel open sloeg en een eerste indruk op deed! Blij door ARK media die deze prachtige bijbel uitgeeft!

Ik moet heel eerlijk zijn dat ik altijd wel erg kritisch ben bij het lezen en bekijken van een kinderbijbel. Dus mijn blijdschap werd al snel omgezet in behoorlijke nieuwsgierigheid! Als eerste omdat er al veel kinderbijbels zijn, in mijn ogen moet een auteur en illustrator zich dan echt wel kunnen onderscheiden tussen al de bestaande kinderbijbels. Als tweede is een kinderbijbel een belangrijke eerste vorming voor een kind, een kind maakt in zijn verbeelding een idee van wat hij hoort en ziet en hij tekent als het ware plaatjes in zijn hoofd en dit zijn de eerste puzzelstukjes van zijn verdere geloofsleven. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat een kinderbijbel waarheidsgetrouw is en een juiste weergave geeft van de werkelijkheid. Met deze kritische punten in mijn achterhoofd vond ik het een leuke uitdaging om juist over een kinderbijbel een recensie te schrijven!

BIJBEL in 99 verhalen
Wat mij en onze kinderen direct opviel was de geweldige mooie luxe uitstraling die het boek heeft. De kaft van het boek is zo stevig en sterk dat het ons de indruk geeft dat dit een boek is dat de rest van het gezinsleven door zal gaan en mee zal worden genomen naar de volgende generatie! En dat hij mee genomen wordt is wel zeker want onze kinderen zijn allemaal zeer te spreken over deze kinderbijbel.

Als je de bijbel openslaat zie je gelijk een prachtige bladzijde die je kan beschrijven als je dit boek cadeau geeft. Juist omdat dit boek zeer geschikt is om met jonge kinderen te lezen is dit boek een prachtig cadeau bij bijvoorbeeld een doopdienst of geboorte.

Wij zijn begonnen met lezen in dit boek in de vakantie en dat zorgde ervoor dat we er heerlijk uitgebreid de tijd voor hebben genomen. In plaats van één verhaaltje te lezen lazen wij in de vakantie er vaak drie tegelijk! Hierin valt gelijk op dat de auteur en illustrator het duidelijk voor elkaar hebben gekregen om het boek op die manier vorm te geven dat de aandacht van de kinderen er bij blijft als je voorleest. Een absoluut niet onbelangrijk punt want hoe bekend zijn we met kleine schatjes die moeite hebben om na de maaltijd nog even stil te blijven zitten? Hier gaf het duidelijk rust in huis en konden we samen genieten van de prachtige verhalen en platen. En dat terwijl we met zijn zevenen aan tafel zitten.

De verhalen zijn duidelijk, kort en krachtig geschreven. Ik verwonder mij erover dat de verhalen zo kort zijn en toch je het gevoel geven dat ''alles'' erin staat. Natuurlijk kun je in zo'n kort verhaal lang niet de hele inhoud weergeven. Maar de kern van het verhaal en de Bijbelse boodschap zijn duidelijk. De prachtige tekeningen zorgen ervoor dat het verhaal compleet wordt.

Op de website van ARK Media wordt vermeld dat het boek geschikt is voor de leeftijd van 3-5 jaar. In grote lijnen is dit denk ik ook wel de leeftijd die past bij dit boek. Maar graag wil ik in mijn recensie deze leeftijd verbreden. Kinderen onder de drie jaar zullen bij dit boek heerlijk luisteren naar je stem en getrokken worden door de prachtige kleuren. Doordat de illustraties enorm spreken zullen de hele kleintjes in dit boek al snel genoeg het verhaal ontdekken zonder dat ze misschien het verhaal nog zullen begrijpen. Doordat onze kinderen op het moment van schrijven 4,5,6,10 en 12 jaar zijn merk ik dat de bovengrens ook makkelijk verhoogd kan worden, in je achterhoofd houdend dat het wel duidelijk een kinderbijbel blijft voor jonge kinderen. Toch merk ik dat tijdens het lezen ook de aandacht van onze oudsten enorm getrokken wordt. En ligt de bijbel overdag op tafel of in het kastje? Dan wordt hij er zelfs door hen uitgehaald om lekker even in te bladeren.

Conclusie
Zoek je een cadeau of ben je op zoek naar een geschikte maar vooral ook sprekende kinderbijbel in je eigen gezin? Dan raad ik samen met mijn kinderen zeker deze kinderbijbel aan. De verhalen zijn duidelijk, kort, krachtig en in eenvoudige woorden geschreven. De illustraties zijn een duidelijke verrijking van de tekst en nodigen kinderen uit tot meekijken en meeluisteren. Door het hele boek worden kinderen op een positieve manier geprikkeld om op hun eigen niveau een reis te maken door de bijbel.
auteur: Juliet David
Bij mijn zoektocht naar de auteur valt het mij op dat ze al meer dan honderd christelijke kinderboeken heeft geschreven! Met recht mag dan ook wel gezegd worden dat we hier te maken hebben met een ervaren schrijfster. Juliet David heeft een liefde voor het land Israël en reist dan ook veel naar verschillende landen die in de bijbel beschreven zijn.

Illustrator: Elina Ellis
Ondanks dat Elina Ellis een eigen website heeft kan ik weinig over de achtergrond en beweegreden voor haar werken vinden. Wel is er veel werk van haar te vinden en is deze vrouw duidelijk gepassioneerd in wat ze doet. Bijna al haar werk dat te vinden is op internet is getekend op een kleurrijke en pakkende manier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten