donderdag 7 april 2016

Hechting de gewoonste zaak van de wereld?

Het werd echt tijd om weer eens even met elkaar weg te gaan. Niet dat weg-gaan een must is om je kinderen gelukkig te maken maar als je weg bent merk je dat je echt even op elkaar gericht bent. Thuis ligt er zoveel werk voor ons, en wat moet je er dan voor waken dat het er niet in sluipt dat je van 's ochtends tot 's avonds laat bezig bent. 
Soms sluipt het er langzaam in: de kinderen spelen lekker of hebben vriendjes, ze vermaken zichzelf of moeten zich wel vermaken omdat je druk bent met wat je doet. En nog steeds is HECHTING een actief woord in ons gezin. 

Een veilige hechtingsrelatie valt samen met de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind (ik noem even ''een'' omdat hechting iets is dat niet alleen onze kinderen betreft maar ook andere adoptie- en pleegkinderen. En zelfs kinderen die bij hun biologische ouders wonen en problemen hebben binnen het gezinsleven). Kinderen die met adoptie te maken hebben hebben al veel ingeleverd. Naast het trauma van het missen van de biologische ouders heeft het kind veel verliezen geleden bij aankomst in Nederland. Alles is achtergelaten: geluiden, geur, smaak en gezichten. Personen aan wie een kind nog enigszins gehecht of gewend was alles is verloren. Door alle trauma's en een onveilige basis is de grond onder hun voeten weggeslagen en moeten ze nu opnieuw gaan leren hechten. Hechten heeft veel tijd nodig en vraagt echt om goede tijds investering in de persoonlijke relatie die je met het kind opgebouwd. Door de liefde en aandacht voor je kind ontstaat er een basisveiligheid en van daar uit kun je langzaam gaan bouwen aan de bouwstenen van de gehechtheid. Als er een basisveiligheid komt en de hechting gaat groeien kun je langzaam het kind helpen bij de trauma's die het geleden heeft. En zo ook is echte persoonlijke aandacht en samen leuke dingen doen zo ontzettend belangrijk!!En terwijl de schatjes uit school komen gaan we eerst lekker even met elkaar wat drinken in de keuken. Papa en mama hadden al bedacht dat we met mooi weer naar het strandje in de buurt zouden gaan en terwijl er een aantal schatjes speelkleren nodig hebben pak ik met Rosa en Ismael even wat leuke spullen om mee te spelen.

Het weer is niet super zonnig maar het is droog! Aangekomen bij het strandje lopen we even een stukje zodat we op het strand komen dat aan beide kanten water heeft. Het is prachtig hier en we leggen een kleed neer voor de spullen. Iedereen gaat heerlijk spelen en de frisse lucht is heerlijk!

Verstoppertje, graven, water halen en achter ballonnen aan rennen die hard wegwaaien! De energie kan er heerlijk even uit maar als we samen nog een spel hebben gedaan (een zelf bedachte vorm van zak doekje leggen) merken we dat het een stuk frisser aan het worden is. Tijd om te gaan! We pakken de spullen, ruimen onze rommel op en kloppen al het zand van de kleren en gaan weer richting de auto.

We rijden nog even langs de Aldi en halen nog even wat spinazie en kip voor vanavond. Thuis gekomen gaat mama eten koken en zorgen we ervoor dat alle schatten lekker gedouched zijn. Niet veel later zitten we lekker aan tafel met spinaziestamppot! We genieten allemaal van de gezellige maaltijd en deze dag was er weer eentje om op te bouwen!

Terwijl Klaas met de andere drie verstoppertje aan het spelen is een stukje verderop. Geniet ik van deze twee jonge boefjes die heerlijk in het zand kastelen en grachten aan het bouwen zijn
En maar water blijven halen! Het blijft zo leuk!6 opmerkingen:

 1. Ik wil graag meelezen! Je schrijfstijl is mooi en ik vind het leuk om te lezen. Mooie foto's ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blog! Soms is hechten inderdaad heel hard werken, vooral wanneer de basisveiligheid beschadigd is! bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bedankt voor je bericht! Altijd erg leuk om te zien wie de blog leest en waardeert :-)

   Verwijderen