donderdag 7 juli 2016

''Hallo contact!!''

Vegend over een schermpje ben ik druk bezig om snel even mijn berichten te lezen. Contact heerlijk wie vindt dat nu niet fijn? En wat is het tegenwoordig toch makkelijk om even te whats-appen of via face book een berichtje te sturen. Te liken omdat je het wel leuk vindt wat je net hebt gelezen en te delen omdat je je eigen wel heel erg kan vinden in het geschreven stuk of het leuke plaatje.

En het wordt ons ook wel makkelijk gemaakt tegenwoordig. Het leven in het digitale tijdperk kent zo zijn voordelen. Ik vroeg me van de week af hoe mijn eigen ouders dit nu toch eigenlijk deden. Hoe makkelijk is het namelijk om 's avond laat als de rust in huis is terug gekeerd en je zelf uitgeput op de bank hangt om even ''iets'' digitaals of een beeldschermpje er bij te pakken. Ik betrap me eigen er wel eens op dat het wel heel makkelijk is om hier naar te grijpen. Ik zucht eens diep en vind dat ik beter eens wat vaker een goed boek of tijdschrift kan gaan lezen. En dan zit daar dat kleine poppetje op mijn schouder die aan de andere kant mij vertelt dat ik daar veel te moe voor ben. Leeg staar ik naar het beeldscherm en kijk ik bijna scheel naar het schermpje op mijn schoot. In mijn ooghoek zie ik het tijdschrift Jente dat naast me ligt. Kom op pak het dan zegt het andere poppetje op mijn schouder.
Op de voorkant lees ik de tekst: ''God kan jouw grenzen verleggen'' mijn nieuwsgierigheid wordt getrokken en ik zit heerlijk in de bank genesteld en besef me dat ik dit echt eerder had moeten doen. Wat kan ik er veel van leren om zelf meer stil te zijn en God mijn grenzen te laten verleggen.


Maar grenzen verleggen lijkt tegenwoordig anno 2016 toch eigenlijk meer op grenzen beperken? Hoeveel contact verloopt er hoofdzakelijk via de digitale weg?  Hoeveel contact maken mensen nog met elkaar? Om je heen zie je vaak mensen zeer verdiept in hun schermpje alsof ze er in willen verdrinken. Op verjaardagen zit je soms wel eens naast iemand die je eerst een whatsappje moet sturen voordat je contact kan maken. Op school wordt goed gedrag beloond met een media/beeldscherm middag.

Mensen maak toch eens echt contact met elkaar! Zoek elkaar op! Vraag naar elkaar hoe het gaat! En leg dat ding toch eens weg! Maak contact met je puber dochter, met  je lief of ga ''ouderwets'' bij elkaar op de koffie. Plan met regelmaat iets met je beste vriendinnen en ga elke eerste maandag van de maand even bij elkaar langs. Dan lijkt contact maken soms niet meer zo heel eenvoudig want het kost je tijd. Maar is het werkelijk waar? Reken eens uit hoeveel uur je per week achter een beeldscherm belandt en neem daar eens een paar uur vanaf om te gebruiken voor echt contact.

Neem nu je kinderen, ze groeien op met het digitale tijdperk en weten niet beter. Maar zeker weten dat ze een briefje of gesproken woord meer waarderen( en hun zelfvertrouwen meer groeit) dan alle schermpjes in Nederland bij elkaar!Wees eens creatief en schrijf met je kind briefjes naar elkaar. Maak samen een dagboekje waarin je naar elkaar schrijft en leg het onder elkaars kussen. Ik kan je garanderen dat er de mooiste gesprekken uit voort komen.

Hallo contact! Maak contact! En zorg dat je elkaar niet alleen via een schermpje ontmoet......

bron:
Jente magazine nr 22 mei/juni
waarin ook leuke tips worden gegeven om deze zomer heerlijk samen met je kinderen te gaan doen. Maak contact!

1 opmerking: